NiMH-batterier, information och fakta

NiMH BatteripackNiMH är en laddningsbar batteriteknik

som har ungefär 30-50% mer laddning per pund än nickelkadmium NiCD. Kadmium är en giftig tungmetall som kan läcka in i vattentillförseln om så är fallet. Bryter nickelkadmium ner och skadar människor samt djur som intar det. Infördes i början av 1990-talet använder  nickel- och metallhydrid plattor med kaliumhydroxid som elektrolyt. NiMH-batterier drabbas inte lika mycket av ”minneseffekten” som nickelkadmiumbatterier. Men kräver fortfarande fullständiga urladdningar för att uppnå effektivitet och längsta livslängd. Nickelmetallhydrid batterier har förmörkat nickelkadmiumbatteriet i solid state-användning och anses inte ens för fordonsanvändning. NiMH och litiumjon (Li-ion) och även nyare litiumpolymer batterier, litiumbaserade formuleringar, utgör mindre ett hot mot allmänheten än NiCd.

Vad är det bästa batteriet?

Vi blir ofta förbryllade av meddelanden om nya batterier som sägs erbjuda mycket höga energitäthet. Och leverera 1000 laddningar / urladdningar och är papperstunna. Är de verkliga, kanske men inte i ett och samma batteri. Medan en batterityp kan utformas för liten storlek och lång körtid. Kommer det här paketet inte att vara kvar och slitage ut tidigt. Ett annat batteri kan byggas för lång livslängd, men storleken är stor och skrymmande. Ett tredje batteri kan ge alla önskvärda attribut, men priset skulle vara för högt för kommersiellt bruk.

Nickel-metallhydrid batterier

NiMH-batterier innehåller inga tungmetaller, och är därför miljövänliga. De påminner resten av NiCd-batterier, formfaktorer och struktur är desamma som för NiCd och vanligtvis. Men inte alltid igenkända de av ett grönt plasthölje runt cellen. Kapaciteten hos NiMH-batterier är också cirka 50 procent högre än NiCd.

Nickelmetallhydridbatteriet driver allt från mobiltelefoner till hybridbilar. Den första användningen av ett NiMH-batteri var i form av ett nickelvätebatteri som användes inom flygindustrin. Ett NiMH är konfigurationen av ett batteri med användning av metallhydridväte förvaringsmaterial som en av batterielektroderna. Idag ser du NiMH-batterier i kameror, smartphones, PDA, rakapparater och el cigg m.m. Att göra en NiMH för fordonsanvändning kräver vridförstärkare.

Batteriproducenter är väl medvetna om kundernas behov och har svarat genom att erbjuda paketer som bäst passar de specifika applikationerna. Mobiltelefonindustrin är ett exempel på smart anpassning. Tonvikten läggs på liten storlek, hög energidensitet och lågt pris. Lång livlängd kommer i andra hand.

Prestandan för Nickel Metal Hydride batteri.

NiMH LaddareLåg kostnad
Bra snabb laddning prestanda
Lång livstid
Ingen minnesackumulering
Gröna energikällor, ingen förorening
Omfattande temperaturintervall
Bra säkerhetsprestanda

Inteckningen av NiMH på ett batteripaket garanterar inte automatiskt hög energitäthet. Ett prismatiskt nickel-metallhydrid batteri för en mobiltelefon är till exempel gjord för smal geometri. Ett sådant förpackning ger en energitäthet av ca 60Wh / kg och cykelantalet är omkring 300. I jämförelse erbjuder en cylindrisk NiMH energitätheter av 80Wh / kg och högre. Ändå är cykelantalet för detta batteri måttligt till lågt. NiMH-batterier med hög hållbarhet, som utgår 1000 urladdningar, förpackas vanligtvis i skrymmande cylindriska celler. Energitätheten hos dessa celler är en blygsam 70Wh / kg.

På grund av ny lagstiftning i EU

och på andra ställen ersätts NiCad-celler gradvis för att minska användningen av giftigt kadmium. Och NiMH-celler förutses vara ett pålitligt alternativ. NiMH-batterier ger högre energitäthet och är miljövänligare än NiCad-celler. Dessutom har de en låg minneseffekt, vilket möjliggör enkel laddning och urladdning. Den nuvarande NiMH-tekniken har emellertid begränsningar, speciellt när celler laddas snabbt. Och laddas och cellens livstid är ca 500 cykler jämfört med ca 1000 cykler för NiCad. Här redovisar vi framsteg som möjliggör snabb laddning / urladdning. För att uppnås genom modifiering av metallhydrid legeringens yta med platinagrupp metaller. Detta ökar absorptionshastigheten för väte i legeringen och legeringen visar sig vara stabil i luft.NiMH Batterier

Nickelmetallhydrid Ni-MH batteriet är en laddningsbar strömkälla som används alltmer i bärbara datorer och andra enheter. Det mest avancerade laddningsbatteriet som erbjuds, Ni-MH-batteriet ger upp till 40 procent längre livslängd än Nickel-Cadmium-batterier samt större laddningskapacitet. Ni-MH-batterier används även i mobiltelefoner och videokameror.

Lämna ett svar